Wat is een thuisaccu en wat kun je ermee?

Wat is een thuisaccu en wat kun je ermee?

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

In sommige landen is het vrij vanzelfsprekend, maar in Nederland is het nog niet een al te veel geziene gast: de thuisaccu. Toch zitten er wel degelijk grote voordelen aan zo’n flinke batterij voor thuis. Zeker nu.

Thuisaccu

De energieprijzen rijzen de pan uit en het is dan ook voor iedereen worstelen: hoe zorgen we dat we zoveel mogelijk energie besparen? Heb je zonnepanelen, dan is het vaak moeilijk om daar ‘s avonds als het donker is rendement uit te halen. Echter is dat wel voor veel mensen het moment waarop ze de meeste energie gebruiken. Een thuisaccu kan daarbij helpen, want je kunt de energie uit je zonnepanelen opslaan voor gebruik op een later moment.

Dat is wat een thuisaccu is: een heel grote batterij waarop je je elektrische apparatuur kunt aansluiten. Hij bestaat uit Lithium-Ion-batterijen en het is de bedoeling dat je hem voedt met elektriciteit (vaak via zonnepanelen), om vervolgens op een later moment gebruik te maken van die elektriciteit op het moment dat er geen zonlicht is.

Gerelateerde artikelen

Perfect voor zonnepanelen

De reden dat er in Nederland niet heel veel gebruik wordt gemaakt van thuisaccu’s, heeft niet te maken met de hoeveelheid zonlicht of zonnepanelen. Het heeft ermee te maken dat we een zeer goede infrastructuur hebben waar het gaat om gewone energie. In landen zoals de Verenigde Staten of Finland, waar je enorm afgelegen kunt wonen, is er vaak geen vaste elektriciteitsaansluiting en dan is een thuisaccu heel belangrijk. Hij kan bovendien ook dienen als een alternatief als de stroom uitvalt. In Nederland is het eigenlijk vooral een extra (duurzame) manier bovenop de standaard energie. Plus: een thuisaccu kan ook worden ingezet voor je elektrische auto.

Thuisaccu’s zijn er in verschillende groottes en daar is een reden voor: je kunt een kleiner, goedkoper model gebruiken om bijvoorbeeld tijdelijk wat zonne-energie in op te slaan. Er zijn ook grotere varianten die zijn bedoeld om volledig onafhankelijk te zijn van het energienet. Op dit moment kan dat ook in Nederland, maar dat geldt vooral voor de lente en de zomer. In de herfst en winter wordt dat moeilijker omdat de dagen donkerder zijn. Bovendien geldt op dit moment de salderingsregeling nog, waardoor mensen hun energie liever op een andere manier inzetten dan ‘oppotten’ voor eigen gebruik.

Wat is een thuisaccu en wat kun je ermee?

Kosten thuisaccu

Een thuisaccu is niet goedkoop. Je kijkt al gauw naar bedragen tussen de 2.000 en 9.000 euro. Ook is de terugverdientijd vrij lang: gemiddeld 16 jaar. Toch is het bij stijgende energietarieven een aantrekkelijke oplossing, zeker als de salderingsregeling per 2031 stopt.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk