Wat is sluipverbruik en hoe kun je het voorkomen?

Wat is sluipverbruik en hoe kun je het voorkomen?

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Sommige apparaten gebruiken ook energie terwijl ze op stand-by of 'uit' staan. Dit heet sluipverbruik. Cv-ketels of slimme deurbellen kunnen niet werken niet zonder zo'n stand-by-stand. Andere apparaten kunnen dat wel. Voor deze apparaten kan je sluipverbruik voorkomen. Hoe je dat doet, lees je hier.

Tips om sluipverbruik te voorkomen

De EU heeft regels gemaakt voor het energieverbruik van apparaten in de stand-by of uit-stand. Apparaten die aan die regels voldoen, hebben bijna geen sluipverbruik meer. Dit gaat met name om nieuwe apparaten, maar heb je nog een oude apparaat in huis? Grote kans dat dat apparaat nog onnodig veel energie verbruikt. Voor die oude apparaten heeft voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal een aantal handige tips die je op de oude apparaten in huis kunt toepassen:

  1. Heeft het apparaat een uitknop? Gebruik die dan in plaats van de stand-by knop.
  2. Trek de stekker eruit als je de televisie, computer of stereo een tijdje niet gebruikt. Apparaten die nog stroom kunnen gebruiken als ze uit staan, zijn bijvoorbeeld: televisies, decoders, computers, transformatoren en (andere) apparaten met veel elektronica.
  3. Heb je meerdere apparaten bij elkaar staan (bijvoorbeeld computer met randapparatuur of tv met dvd-speler)? Steek dan alle stekkers in een contactdoos met een aan/uit-schakelaar. Schakel de stekkerdoos na gebruik uit.
  4. Zet bij halogeenlampen als het kan een schakelaar tussen de transformator en het stopcontact. Zo trekt de transformator na uitschakelen geen stroom meer. Of vervang de lampen door ledlampen.  
Wat is sluipverbruik en hoe kun je het voorkomen?

Een einde aan sluipverbruik

Milieu Centraal heeft nog een goede tip voor de apparaten die lastig helemaal uit te zetten zijn, of waarvan je de stekker uit het stopcontact te halen. Je kunt dan een zogenaamde tussen het apparaat en het stopcontact plaatsen. Die stekker schakelt de stand-by stand dan volledig uit.

Een hele handige bespaarstekker is de Energy Socket (vanaf € 23,95) van HomeWizard. Apparaten die dag en nacht stroom gebruiken, zelfs als je slaapt of ze niet gebruikt, schakel je met de Energy Socket zo uit.

Gerelateerde artikelen

De Energy Socket plaats je tussen het apparaat waarvan je het sluipverbruik wilt meten en het stopcontact. Vervolgens vind je in de HomeWizard Energy-app tot op de seconde nauwkeurig inzicht in het energieverbruik. Je kan met de schakelslotfunctie de Energy Socket vergrendelen. Hiermee meet je alleen het sluipverbruik en schakel je ze niet aan of uit.

Met de Energy socket schakel je ze simpelweg automatisch uit met timers wanneer je ze niet nodig hebt. Bijvoorbeeld ’s nachts je tv stekkerblok, pc randapparatuur of het warm water van je boiler kan je al tientallen euro’s per jaar besparen. Elke 1 Watt die je aan sluipverbruik kan verminderen scheelt je al snel €2 euro per jaar! Dat is makkelijk verdiend.

De Energy Socket

De Energy Socket

Meer inzicht in je sluipverbruik

Wil je nog meer inzicht in het sluipverbruik? Wil je weten hoe veranderingen in huis invloed hebben op je sluipverbruik? Dan kan je een Energy+-abonnement afsluiten. Dat abonnement kost €0,99 per maand en sluit je af in de Energy-app.

Wat is sluipverbruik en hoe kun je het voorkomen?

Energy+ analyseert het totale sluipverbruik in huis, en met de ‘stand-by’ grafieken zie je hoe veranderingen in huis invloed hebben op je sluipverbruik. Je kan tevens je geschiedenis langer dan de standaard 12 maanden opslaan. Zo kun je zelfs jaren en seizoenen met elkaar vergelijken. En je ontvangt notificaties bij afwijkend stroom- of gasgebruik. Alle voordelen van Energy+:

  1. Sluipverbruik inzichtelijk
  2. Meerdere jaren opslag
  3. Weet wanneer er iets mis is
  4. Exporteer grafiekdata
  5. Inzicht in 3 fasen

Check ook zeker de EnergySaver in de HomeWizard Energy-app. Hiermee kan je andere apparaten opladen bij met overige zonne-energie. Je kan bijvoorbeeld je fiets opladen, keukenboiler verwarmen of een apparaat aanzetten op ongebruikte zonne-energie. Met een Timertaak schakelt je Energy Socket op een specifieke tijd, zonsopkomst of -ondergang en verminder je ongewenst sluipverbruik. Via een Meettaak kun je schakelen op basis van de eigen meting van een Energy Socket, P1 meter, kWh meter of een andere Energy Socket. Schakel apparaten op basis van een zelf in te stellen hoog of laag verbruik.

  • Een overzicht van alle HomeWizard Energy-producten vind je hier
HomeWizard Wi-Fi Energy Socket
HomeWizard Wi-Fi Energy Socket
HomeWizard Wi-Fi Energy Socket

HomeWizard Wi-Fi Energy Socket

De Energy socket helpt je met de gratis Energy app het gebruik van je apparaten te begrijpen. De energy socket plaats je op de stekker van het apparaat en verbindt met Wi-Fi. Inzicht was nog nooit zo makkelijk.

€ 33,95

Winkelen op:

Genoeg tips om het sluipverbruik in je huis terug te dringen en te voorkomen. Heb jij nog meer tips? Deel ze in de reacties!

EnergySaver 

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk