WiZ SpaceSense lampen kopen: 7 dingen die je moet weten

WiZ SpaceSense lampen kopen: 7 dingen die je moet weten

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

WiZ heeft onlangs zijn SpaceSense-technologie aangekondigd. Hiermee kun je je slimme lampen aan en uit laten gaan als je door je huis loopt, zonder dat je daarvoor extra sensoren nodig hebt. Dit zijn 7 dingen die je over SpaceSense moet weten.

1. Wat is WiZ SpaceSense?

SpaceSense is een nieuwe techniek die WiZ heeft ontwikkeld. Met SpaceSense kun je je WiZ-lampen automatiseren op basis van beweging. Je hebt hiervoor geen speciale bewegingssensor nodig. Dat scheelt weer een extra product.

Gerelateerde artikelen

2. Hoe werkt WiZ SpaceSense?

SpaceSense werkt zodra je minstens twee WiZ-lampen in een kamer hebt. De ene lamp fungeert als beacon en de andere lamp als processor. Het beacon verzendt de wifi-signalen op het netwerk. De processor meet hoeveel van het oorspronkelijke signaal (uitgezonden door het beacon) het ontvangen heeft en meet vervolgens de fluctuaties. Scherpe fluctuaties betekenen dat er een verstoring is. Dat duidt weer op beweging in de ruimte.

WiZ SpaceSense werkt met de WiZ Bar Linear light

WiZ SpaceSense werkt met de WiZ Bar Linear light

De techniek gebruikt dus de verstoringen in het wifi-signaal om beweging te detecteren. Als jij of je huisdier in een ruimte lopen, dan ziet de WiZ-lamp dat. Die verstoringen worden omgezet in informatie en die informatie kan gebruikt worden om de verlichting te automatiseren. De WiZ-app ziet dus dat jij in de kamer ingaat en zet de lampen automatisch voor je aan. Wanneer je de kamer verlaat, ziet de app dat ook, en zal ze de lampen vervolgens uitschakelen.

Heb je meer dan twee WiZ-lampen in dezelfde ruimte, dan zal de bewegingsdetectie alleen maar beter worden. Zorg er wel voor dat de apparaten die je voor SpaceSense wilt gebruiken zich in dezelfde fysieke ruimte bevinden.

Gerelateerde artikelen

3. WiZ SpaceSense instellen

WiZ heeft een nieuwe app uitgebracht waarmee je SpaceSense kunt instellen. Die app kun je hieronder downloaden in de Play Store of App Store. Daarna voeg je de twee WiZ-lampen toe aan een in de app aangemaakte ruimte. Tik vervolgens op het tabblad Automatiseringen -> SpaceSense en tik op het plusteken. Volg de stappen in het installatieproces en eindig met een tik op 'Klaar'.

Je kan voor elke ruimte in je huis verschillende automatiseringen maken. Voorbeelden zijn de tijd waarop SpaceSense actief moet zijn en hoe de lampen geactiveerd moeten worden. Je kan ook instellen na hoeveel tijd de lampen moeten uit moeten gaan als er geen activiteit wordt waargenomen. Een voorbeeld voor het licht in de woonkamer:

  • Tussen 22:00 uur en 07:00 uur: WiZ-lampen aan op Comfortabel, 30% (als nachtlicht)
  • Tussen 07:00 uur en 08:30 uur: WiZ-lampen aan op Ware Kleuren, 100%
  • Tussen 17:00 uur en 19:00 uur: WiZ-lampen aan op Ware Kleuren, 100%
  • Tussen 19:00 uur en 22:00 uur: WiZ-lampen aan op tv-tijd, 100%

4. Hoe zit dat met privacy?

Het aanmaken van een account en het inloggen op de WiZ-app is volledig anoniem bij gebruik van logins van derden met Apple-, Google- of Facebook-accounts. Het enige dat WiZ verkrijgt, is een uniek ID dat geen persoonlijke informatie bevat, om het te koppelen aan een WiZ Home. Er worden geen persoonlijke gegevens (zoals namen, mobiele nummers, e-mails) verzameld. WiZ ontvangt, bewaart en gebruikt nooit persoonlijke informatie die gerelateerd is aan de providers die je gebruikt om in te loggen.

WiZ SpaceSense werkt met de WiZ Mobiele draagbare lamp

WiZ SpaceSense werkt met de WiZ Mobiele draagbare lamp

5. Welke WiZ-lampen hebben SpaceSense?

De functie is beschikbaar voor de bestaande WiZ-lampen die sinds september 2021 zijn gelanceerd met wifi. Op termijn moet het ook werken voor bluetooth-lampen van WiZ.

Gerelateerde artikelen

6. Werkt WiZ met Philips Hue?

WiZ is niet compatibel met Philips Hue, en andersom werkt ook niet. Dat komt onder andere door bijvoorbeeld de integratie in de Hue bridge. Signify, het moederbedrijf van WiZ en Philips Hue gaat dit waarschijnlijk ook niet realiseren. Het bedrijf wil met de lancering van het WiZ-portfolio namelijk een instapmerk op de markt brengen die het de consument gemakkelijker moet maken om de stap te zetten naar een smarthome via slimme verlichting.

WiZ SpaceSense lampen kopen: 7 dingen die je moet weten

7. Werkt WiZ met Matter?

WiZ gaat voor alle bestaande en nieuwe producten de Matter-ondersteuning toevoegen. Zo kun je je je WiZ-lampen ook laten werken met andere Matter-apparaten in huis.

Gerelateerde artikelen

Hopelijk gaan smarthomefabrikanten snel hun apparaten bijwerken met Matter. Helaas zal dat bij de meerderheid van de smarthomeproducten niet gebeuren. Dat beweerde George Yianni, de CTO van Philips Hue, onlangs in een interview met AW Smart. Je leest hier alles over Matter.

Matter-ondersteuning voor WiZ-lampen

Matter-ondersteuning voor WiZ-lampen

WiZ-lampen kopen

WiZ-lampen zijn er in alle soorten en maten. Er zijn E14- en E27-lampen, lichtstrips en lichtbalken, tafellampen en vloerlampen, en ook accessoires zoals een afstandsbediening. Hieronder vind het volledige WiZ-portfolio bij diverse winkels.

WiZ-lampen kopen
WiZ-lampen kopen
WiZ-lampen kopen

WiZ-lampen kopen

WiZ is eenvoudige en slimme verlichting voor iedereen. De lampen zijn zeer gemakkelijk te installeren en te bedienen door middel van de gratis WiZ-app op je smartphone of tablet. Via je eigen wifi bedien je de WiZ lampen en kun je vervolgens kiezen uit 16 miljoen kleuren, 64.000 tinten wit, je kunt ook kiezen voor een van de vooraf ingestelde lichtscenes of je creëer je eigen! Ben je niet thuis maar heb je wel een wifi verbinding, bedien dan alsnog je lampen van een afstandje. Verder kan je de lampen bedienen met de stem of stel je handige timers in.

Winkelen op:

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk