Tijdens de coronajaren was het voor inbrekers wat moeilijker zaken doen. Immers waren we veelal thuis en was het minder makkelijk om ongezien iemands huis binnen te dringen. Nu zelfs de laatste coronamaatregelen zijn afgekondigd, slaan inbrekers weer vaker toe. Dit is wat je tegen die inbrekers kunt doen met je smarthome, maar ook wat je zelf kunt doen.
Maak gebruik van slimme camera’s
Of het nou een slimme deurbel is of een slimme camera of sensor: een apparaat dat kan detecteren (en beter nog: meteen laten zien) dat er iemand in de tuin, de gang, voor de deur of in de woonkamer loopt, is erg handig. Zo kun je (zelfs vanaf afstand) meteen alarm slaan. Zo kun je bijvoorbeeld de buren vragen om even een oogje in het zeil te houden, of zelfs de politie te bellen. Het voordeel van een slimme camera is dat deze meteen opnames maakt, waardoor je meer bewijs en onderzoeksmateriaal bij de politie kunt leerleggen. Natuurlijk is het kwaad dan al geschied, maar daarom is het ook fijn dat veel slimme beveiligingssystemen zijn voorzien van een alarm, dat vaak zoveel herrie maakt dat inbrekers worden weggejaagd. Pas wel op als je heel enthousiast camera’s op en rond je huis hangt: zorg dat je de regels hiervoor in acht neemt.
Gerelateerde artikelen
Wees ook zelf verstandig
Een groot deel van de veiligheid van je huis en je spullen ligt uiteindelijk echt in jouw handen. Zorg dat je je beveiligingssysteem in- en uitschakelt als je van huis gaat of terugkomt (soms kan dit automatisch op basis van de locatie van je telefoon), maar ook: doe ramen en deuren op slot, laat de achterdeur niet zomaar openstaan, zet niet op social media dat je op vakantie of naar een meerdaags festival gaat, leg kostbare spullen op moeilijk bereikbare plekken (of tenminste uit het zicht) en zorg bijvoorbeeld dat je goed contact hebt met je buren en elkaar ook op de hoogte houdt van verdachte zaken (misschien is er zelfs een buurtwacht actief in je wijk?). Daarnaast zijn er ook veel mogelijkheden om je huis tegen dieven te beveiligen die niet smart zijn, maar wel slim, zoals meerpuntssloten op je deuren, een anti-inbraakstrip en buitenverlichting die aangaat op basis van een bewegingssensor. Die laatste is er trouwens ook van allerlei merken op een smart-manier, mocht je iets meer besturingsmogelijkheden willen hebben.

Extra verlichtingstips
Volgens experts is het allang niet meer een goed idee om één lampje op de overloop aan te houden tegen inbrekers. Je moet echt zorgen voor licht in verschillende kamers. Niet zo goed voor je energierekening, maar gelukkig werken eigenlijk alle slimme merken met LED en dat betekent dat er aanzienlijk minder stroom wordt verbruikt dan bij de klassieke lamp. Het voordeel aan slimme verlichting is dat er geen aparte stekker nodig is om het licht op een bepaald moment van de dag aan te doen. Je kunt een heel specifiek schema instellen wanneer je slimme verlichting aan of uit moet, waardoor je er ook niet steeds op afstand aan hoeft te denken om je slimme lampen op afstand aan te zetten.
Als jij nog goede anti-inbraaktips hebt, het liefst in combinatie met smarthome-producten, laat het nu achter in de reacties bij dit artikel.