Zo maak je je huis veiliger met een slimme deurbel

Zo maak je je huis veiliger met een slimme deurbel

Laura Jenny

door Laura Jenny

Laatst geüpdatet

Hartstikke handig natuurlijk, weten wanneer de pakjesbezorger voor de deur staat, zodat je hem kunt vragen het bij specifieke buren af te leveren. Of gezellig een gesprek voeren met een vriendin die tijdens je vakantie de planten water geeft. Maar een slimme deurbel is veel meer. Zo maak je je huis er aanzienlijk veiliger mee.

Een oog op inbrekers

Nu zullen inbrekers niet uitvoerig voor de slimme deurbel gaan staan (hoewel, je hebt ze er wel tussen zitten, zo getuige veel filmpjes op het Instagram-account van Ring). Echter is de kans dat het gespuis langs je Ring is gelopen wel groot. Je kunt zo zien dat er iets aan de hand is (en krijgt er ook een melding van, als ze niet al te snel zijn). Een extra voordeel is dat inbrekers ook wel twee keer nadenken voordat ze inbreken in een huis dat is voorzien van slimme camera’s: het risico om gespot te worden, of verdoofd te worden door een eraan vasthangend alarmsysteem is immers groot.

Bewijs voor de politie

Het is spijtig, maar vaak weten inbrekers je huis vaker te vinden als er eenmaal buit is gevonden. Als ze zijn gefilmd door de slimme deurbel, dan heb je bewijs dat je kunt afgeven aan de politie. Misschien kunnen ze zo sneller worden opgespoord, zeker als ze goed herkenbaar in beeld zijn.

Gerelateerde artikelen

Je omgeving in de gaten houden

Stel je voor dat er een overstroming of extreem weer is terwijl je op vakantie bent. Dankzij de slimme deurbel kun je eventueel spotten dat er allerlei dakpannen op de grond zijn gevallen, of dat het water al vrij hoog staat. Gelukkig komt het niet vaak voor dat we echt gevaarlijk weer in Nederland hebben dat onze stevige, stenen huizen aantasten, maar denk bijvoorbeeld aan Groningen: je kunt met je slimme deurbel toch af en toe even kijken hoe je voortuin erbij staat.

Maar ook: onveiliger

We noemen in dit artikel allemaal voordelen voor de veiligheid, maar er zijn ook nadelen. Hoewel ze inbrekers die fysiek langskomen goed weten weg te houden, zijn er ook criminelen die op een andere manier proberen in te breken. We hebben het over hackers. Omdat je videodeurbel online is, kan het zijn dat hackers zichzelf via jouw deurbel toegang verschaffen tot je internet, of in ieder geval je privacy breken door je camera te bekijken. Er zijn nog steeds camera’s die hun beelden niet versleutelen en er zijn nog steeds mensen die een veel te makkelijk wifi-wachtwoord kiezen en dat zijn zeker dreigingen waar je rekening mee moet houden als je voor een slimme deurbel kiest. Of eigenlijk: elke smartgadget.

Expert Paul Moore heeft in 2022 een groot beveiligingsprobleem met Eufy-camera's blootgelegd.

Voordeligere verzekering

Verder wegen de voordelen in de meeste gevallen enorm op tegen de nadelen. Een ander voordeel van een slimme deurbel is dat je er mogelijk korting mee kunt krijgen op je inboedelverzekering. Je hebt immers nog een drempel opgeworpen waarmee het voor dieven minder aantrekkelijk wordt om een poging te wagen bij jouw huis. Veiliger is het niet, maar het is wel een fijn voordeel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Dit vind je misschien ook leuk