Updates

Lees al het laatste nieuws over Updates

Elk smartphonemerk gaat op een andere manier om met nieuwe Androidversie-updates en beveiligingsupdates. Zo geeft de ene fabrikant zijn telefoons twee nieuwe Androidversies, en anderen weer één nieuwe Androidversie. Dan zijn er ook nog verschillen tussen de duurste en de goedkoopste telefoons van één merk, en daarnaast worden er voor beveiligingsupdates ook weer verschillende termijnen gehanteerd. Voor de consument is het haast onmogelijk om hier wijs uit te worden, maar daar komt nu een einde aan. Androidworld vroeg ieder merk om hun beleid rond updates aan ons uit te leggen, en het resultaat daarvan vind je in onderstaande handige overzichten.

Zijn updates verplicht?

Het is vanaf woensdag 27 april voor Nederlandse verkopers verplicht om hun digitale producten van software- en beveiligingsupdates te voorzien. Of het nu gaat om een robotstofzuiger, een aangekochte app of een slim horloge: verkopers moeten ervoor zorgen dat het product kan blijven werken. Je leest hier wat dit voor jou betekent.

Gerelateerde artikelen

Wat is een Androidversie-update?

Elk jaar brengt Google een software-update uit met de nieuwe versie zijn besturingssysteen Android. Deze software-update is een Androidversie-update. Die update maakt je smartphone of tablet sneller en veiliger en geeft je toegang tot nieuwe functies. Daarom is het belangrijk om zo'n nieuwe update te downloaden zodra deze beschikbaar is voor je telefoon. Momenteel is Android 13 de nieuwste Androidversie en in dit overzicht kom je erachter welke telefoons deze update krijgen en wanneer.

Zien welke Android-versie je hebt

Wil je weten of er een nieuwe Android-versie voor je telefoon is?  Volg de stappen om je Android-versie te updaten:

 1. Open de app Instellingen op je telefoon.
 2. Tik onderaan op Systeem -> Systeemupdate.
 3. Bekijk je Android-versie.

In dit artikel vind je de uitgebreide uitleg over waar je de Android-versie van je telefoon kan vinden. Heb je een Samsung? Dat kun je de stappen hier vinden.

Wat is een beveiligingsupdate?

Fabrikanten brengen regelmatig beveiligingsupdates voor hun telefoon. Daarmee zorgen ze ervoor dat jouw smartphone of tablet altijd zo veilig mogelijk is. Sommige telefoons krijgen er elke maand eentje en anderen één keer per kwartaal. In dit overzicht hoe lang jouw telefoon beveiligingsupdates krijgt en wanneer je ze kan verwachten.

Zien welke beveiligingsupdate je hebt

Wil je weten of er een nieuwe beveiligingsupdate voor je telefoon is?  Volg de stappen om de nieuwste beveiligingsupdate te installeren:

 1. Open de app Instellingen op je telefoon.
 2. Tik onderaan op Systeem -> Systeemupdate.
 3. Bekijk je Android-beveiligingsupdate.

Wat is een Google Play-systeemupdate?

Google-systeemupdates bieden je nieuwe en nuttige functies die je Android-apparaten beter beveiligen en betrouwbaarder maken. Die updates updaten je apparaat standaard automatisch met beveiliging, bugfixes en nieuwe functies. De updates lossen bijvoorbeeld fouten op voor locatiediensten, belangrijke privacyfuncties, contactloze betalingen, het synchroniseren van contacten en andere gegevens. Kortom: alle core-systemen die Android-apparaten draaiende houden. Deze Play-systeemupdates worden automatisch uitgerold naar de volgende apparaten met: 

 • Telefoons
 • Tablets
 • Android TV- en Google TV-apparaten
 • Voertuigen met Android Auto
 • Wear OS-apparaten
 • Chrome OS-apparaten

Google geeft maandelijks informatie over welke fouten er verholpen zijn in Play-systeemupdates.

Controleren op Google Play systeemupdates

De Google Play-systeemupdates worden automatisch uitgerold, en je kan op je Android kijken wat de laatste versie is. Die vind je in de instellingen onder 'Beveiliging' of bij 'Over de telefoon' en dan 'Android-versie' of via de stappen hieronder.

 1. Open de app Instellingen op je Android-telefoon of -tablet en tik op Google
 2. Tik op de drie puntjes rechts bovenin en dan op Updates van systeemservices
 3. Je ziet de updatestatus.

Zijn software-updates verplicht?

Het is vanaf woensdag 27 april voor Nederlandse verkopers verplicht om hun digitale producten van software- en beveiligingsupdates te voorzien. Of het nu gaat om een robotstofzuiger, een aangekochte app of een slim horloge: verkopers moeten ervoor zorgen dat het product kan blijven werken. Meer hierover lees je in dit artikel. Daarnaast vindt de EU dat vijf jaar beveiligingsupdates de standaard moeten worden voor telefoons en tablets.

Dit vind je misschien ook leuk